Despre

Istoric RVE


Pentru românii care au trăit în perioada comunistă, gândul de a avea un post de radio creștin pe teritoriul țării reprezenta ceva irealizabil. Totuși, imediat după Revoluția din 1989, câțiva credincioși vizionari din cadrul Alianței Evanghelice din România au făcut demersurile necesare obținerii câtorva licențe pentru stații creștine de radio. Acestea au constituit rețeaua Radio ”Vocea Evangheliei”.

Prima licență obținută a fost pentru orașul Suceava. Radio ”Vocea Evagheliei” Suceava a început să emită pe 1 august 1993. Pe atunci, stația emitea zilnic doar 2 ore, în intervalul 12:00-14:00, pe 99 Mhz, în partaj cu postul comercial Radio Uniplus. La început, programele radio erau realizate în avans de către stația RVE din București și erau trimise zilnic cu trenul spre Suceava, pe casete audio. Emisia se realiza de pe echipamentul tehnic al radioului cu care RVESV împărțea frecvența, stația neavând la acel moment un sediu propriu.

Echipa de început a RVESV era compusă din Corneliu Tuchlei, director al stației, și Dorin Bodnariuc, responsabilul departamentului tehnic. Ulterior, au colaborat pentru unele emisiuni: Petrică Vrăbioru, Mihaela Drăgoi, Mirela Bejenariu, Cătălin Croitor și Daniel Grigoriciuc. Pentru susținerea financiară a stației, în acea perioadă. fondurile proveneau aproape în exclusivitate din exteriorul țării.

Din cauza unor factori obiectivi, în anul 1996 staţia a fost obligată să-şi întrerupă activitatea timp de câteva luni. În acest interval, cu ajutor din S.U.A., s-a reuşit achiziţionarea unui apartament într-o locaţie foarte bună, fiind amenajat corespunzător ca sediu al RVESV pentru producţie şi emisie. Condiţiile de lucru erau optime pentru echipă. Singurul inconvenient îl constituia timpul restrâns de difuzare.

După patru ani și jumătate de la startul emisiei, Dorin Bodnariuc a plecat definitiv în Canada, iar în vara lui 2002, Corneliu Tuchlei a plecat în Australia. Conducerea stației a fost preluată de către Daniel Grigoriciuc. Începând cu acest moment, RVESV a început să fie ajutată financiar de către comunitățile evanghelice din zonă.

În primăvara anului 2004, stația RVESV a primit o licență confesională: 102,7 Mhz, cu o perioadă de emisie zilnică de 12 ore în intervalul orar 14:00-02:00, restul orelor fiind alocate unui alt post de radio religios. Emisia pe noua frecvență a început pe data de 6 septembrie 2004.

Această schimbare majoră a generat un entuziasm care s-a concretizat în extinderea echipei și achiziționarea unui apartament învecinat cu cel care era deja proprietate a RVESV. Comunitatea evanghelică suceveană s-a implicat financiar foarte mult în vederea achiziției și modernizării sediului extins. Susținerea financiară a stației a revenit în totalitate bisericilor neoprotestante din zona Sucevei.

La departamentul tehnic, s-au implicat mai întâi, Ovidiu Leonaș, urmat de către Daniel Harasemiuc. Actualmente este responsabil Florin Milici. În departamentul redacțional s-au alăturat: Roxana Popovici, Alina Butnariu, Margareta Lupașcu, Daniela Delibaș,Tania Cimpoieș, Valentin Cimpoieș și Laurențiu Miron. Ulterior Șerban Cojocar a devenit membru al echipei noastre. Ceva mai târziu și pentru o vreme s-au alăturat: Ionuț Ungureanu și Sanda Săndulescu după care echipa s-a întregit prin venirea lui David Reguș. Emisiunile s-au înmulțit și diversificat prin contribuția echipei nou formate.

Cunoaște echipa

Radio Vocea Evangheliei Suceava

 

Din iunie 2007, RVESV transmite şi pe internet,

adresa pe www.rvesv.ro, având un foarte mare număr de ascultători din întreaga lume.

În toamna anului 2008 Dumnezeu a făcut posibilă primirea unei frecvențe de 24ore/zi. Astfel, de la finele lui februarie 2009, RVESV emite non-stop pe 94,2 Mhz, constituind o binecuvântare pentru întreaga zonă suceveană, dar și pentru cei care ascultă pe internet din diverse locuri din țară sau din lume.

La ora actuală, echipa este alcătuită din douăsprezece persoane ce realizează săptămânal emisiuni diverse cu ajutorul mai multor invitați din zona Sucevei și nu numai. Sprijinul spiritual, moral și financiar al credincioșilor din zonă este esențial pentru continuarea acestei activități care este de un mare folos pentru ascultători. Deși este un radio cu conținut religios, faptul acesta nu a împiedicat RVESV să se claseze pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de ascultători între celelalte posturi locale de radio.

La 25 de ani de la debutul acestei lucrări, mulțumirile îi sunt aduse lui Dumnezeu pentru tot ajutorul dat, dar și ascultătorilor care au avut o inimă deschisă pentru a fi parteneri cu cei care sunt parte a echipei RVESV.

Ascultă Radio